Натура зерна
Нагадуємо аграріям про важливість контролювання біохімічних і технологічних показників якості зерна. Одним з основних класоутворювальних показників зерна є натура.
Натура зерна — це якісний параметр, який визначається масою певного об’єму зерна (насипна щільність). Вимірюється зазвичай у грамах на 1 літр (г/л).
Цей показник тісно пов’язаний із дозріванням зерна, він відрізняється закінченістю процесів синтезу поживних речовин, опосередковано характеризує виповненість зерна. Натуру визначають для зерна хлібних злаків: пшениці, жита, ячменю і вівса.
Різна натура пшениці, жита, ячменю і вівса пояснюється неоднаковою щільністю укладання і щільністю різних частин зерна. У зв’язку з цим культури – пшениця і жито мають вищу натуру, ніж плівчасті (ячмінь і овес). Показник насипної щільності необхідний, щоб зробити приблизний розрахунок необхідного обсягу складських площ.
Натура залежить від вологості та засміченості зерна (наявні домішки зазвичай легші зерна). Показник натури характеризує якість зерна. Харчова цінність (вміст поживних речовин включаючи крохмаль, цукор і протеїни) вища у більш виконаного врожаю. У зерні з високою натурою міститься більше ендосперму (ядра) і менше частка оболонок, а отже більше вихід борошна і крупи при переробці. Таким чином, натура характеризує борошномельні і круп’яні якості.
При визначенні натури зерна використовують спеціальний прилад — пурку (від голландського слова «пура» — міра обсягу). Цей високоточний пристрій швидко проводить заміри за допомогою основної частини вимірювальної склянки у формі циліндра. Вимірювання проводять після очищення проби від крупної сміттєвої домішки. Вираховують різницю між показником маси мірки з зерном з падаючим поршнем і масою порожньої мірки. Тобто ми отримуємо об’єм 1 літр, який можна зважити вагами.
Відділ визначення посівних якостей насіння та товарних якостей садивного матеріалу і якості зерна Чернівецької обласної фітосанітарної лабораторії розширив свою діяльність і тепер крім посівних якостей насіння фахівці відділу проводять визначення біохімічних і технологічних показників якості зерна, в тому числі визначення натури, використовуючи сучасне обладнання, дотримуючись діючих національних стандартів та методик.
За детальною інформацією звертатися за адресою: 58025, Україна, Чернівецька обл., місто Чернівці, вулиця Надрічна, будинок 23б. Пошта: labcv@ukr.net.